Arxiu de Teatre

Toni Nerín Toboso
Filtres Excloents:
Altres Filtres:                        Filtrar: 
Més Tipus d'obra    Més Idioma
AutorObraTipusIdioma Dones Nenes Homes Nens+PdfPaperNou 
Aguilà, Aleix Orsini Tipus Bandera 2 2 Sinopsi
X

«Orsini»

Untitled document

Un casament al Cadí, l'endemà d'un dia històric. Alguns convidats fugen de l'ambient tens i enrarit que envolta els nuvis. Es trobaran al mirador, on, enlluernats per la bellesa del paisatge, buscaran retornar a l'harmonia de l'esdeveniment que ha quedat alterat per un sobtat xàfec de primavera.

Pdf Novetat
Artigau Queralt, Marc Mosquit petit, un Tipus Bandera 1 2 Sinopsi
X

«Un mosquit petit»

Untitled document

Vespre. Barcelona. Una casa de l’Eixample. La Raquel, cap de recursos humans d’una empresa multinacional, ha preparat un sopar molt especial per a algú que està a punt d’arribar. Poc abans que sigui l’hora de la cita, truquen a la porta i un desconegut inesperat, el senyor Fidel, es presenta al pis amb unes postres. L’home vol parlar un moment amb ella sobre el seu fill, en Toni, que tot just fa una setmana ha estat acomiadat de la mateixa empresa on treballa la Raquel. De mica en mica, el to cordial de la conversa anirà esdevenint cada cop més fosc i amenaçador.

«Un mosquit petit» explora les violències soterrades d’un sistema econò­mic i social que justifica la desatenció a les minories i als més febles, en nom d’una implacable estabilitat que de vegades oblida quins són els valors de base del pacte democràtic. On hem de situar la frontera entre la responsabilitat de cadascú i el pes de les circumstàncies? Què s’amaga en l’espai sovint pantanós que diferencia la defensa de la venjança?

Pdf Novetat
Buchaca, Marta Només una vegada Tipus Bandera 2 1 Sinopsi
X

«Només una vegada»

Untitled document

En Pau és novel·lista i l'Eva, editora. Són parella des de fa anys. Un dia ell li va pegar, i una amiga va denunciar l'agressió. Només va ser una vegada. Ara cap dels dos té ganes de parlar-ne, però no tindran més remei que fer una teràpia obligatòria amb una psicòloga dels serveis socials. Amb aquesta obra, la dramaturga Marta Buchaca s'enfronta al drama dels maltractaments de gènere, amb una obra en què el drama i la comèdia es confonen per reflexionar sobre les dificultats de comunicació en una societat en què les tensions de gènere es barregen massa sovint amb els comportaments violents.

Pdf Novetat
Calderón, Gabriel Que rebentin els actors Tipus Bandera 3 4 Sinopsi
X

«Que rebentin els actors»

Untitled document

La filla més jove d’una família íntimament marcada pels estralls de la dictadura, és incapaç de conviure amb els clarobscurs que mortifiquen el seu passat genealògic. Amoïnat per aquesta situació, el promès de la noia construirà una màquina del temps que li permetrà organitzar un sopar nadalenc per retrobar-se amb alguns parents que ja són morts des de fa temps.

El dramaturg Gabriel Calderón (Montevideo, 1982) dirigeix aquesta explosiva comèdia en què realitat i ciència-ficció es confonen per indagar en el boirós territori de les impunitats i responsabilitats no resoltes que encara bateguen sota la vida democràtica actual.

Pdf Novetat
Capdevila, Lluís Festa major de Gràcia, la Tipus Bandera 3 4 Sinopsi
X

«La festa major de Gràcia»

Untitled document

«La festa major de Gràcia» (1952) és un sainet que, mig de veres mig de broma però amb un marcat to de denúncia, exposa la situació difícil dels refugiats catalans a França en el context de les esperances que desperta, a mitjan i final de la dècada dels quaranta, la victòria aliada en la Segona Guerra Mundial, en la mesura que l’anhel més gran que tenen els refugiats és la concreció del retorn a la pàtria, així com la restauració del règim republicà un cop les democràcies occidentals hagin contribuït a fer fora del poder el general Franco, una circumstància que els ha de permetre abandonar la sala d’espera que és l’exili.

Pdf Novetat
Capdevila, Lluís Tierra sin primavera Tipus Bandera Sinopsi
X

«Tierra sin primavera»

Untitled document

Escrita en llengua castellana, és una sàtira descarnada d’un règim dictatorial que evoca, òbviament, el del general Franco, així com de l’Espanya d’aquells anys foscos de repressió injustificada per part dels vencedors, desigualtats immenses entre rics i pobres i oprobis constants als vençuts de la mà d’un règim aparentment sòlid i consolidat, però que, en el fons, està podrit i corcat per les seves pròpies misèries i contradiccions. L’obra, de caràcter coral, amb cent i escaig personatges i de considerable extensió, barreja drama amb humor, realisme amb evocació poètica, i es desenvolupa, un rere l’altre i en contraposició, al llarg dels diferents escenaris que poblen, de grat o per força, la munió de tipus que Capdevila retrata: d’un costat, els espais immunds dels oprimits; de l’altre, els hàbitats luxosos però degradats dels opressors, i, enmig, els ínfims espais de llibertat i de rebel·lia en què esclata la contestació al règim i al dictador, finalment derrotats i enderrocats.

Pdf Novetat
Clavé, Josep Anselm Aplec del Remei, l' Tipus Bandera + 5 + 9 Sinopsi
X

«L'Aplec del Remei»

Untitled document

Situada a Caldes de Montbui, les peripècies amoroses d’uns banyistes de classe benestant acabaran implicant diversos personatges de menor condició social en un enrevessat embolic teatral que tindrà com a teló de fons el bullici de l’aplec del Remei que se celebra anualment a la localitat, i que comptarà també amb la presència d’una comitiva d’obrers cantaires.

Es tracta de la primera sarsuela catalana conservada, una important precursora de les comèdies —sovint musicals— escrites en «català que ara es parla». A partir de 1864, aquestes obres xarones, entre les quals destaquen les obres de Pitarra, van contribuir decisivament a fer que la vida pública de la moderna societat catalana de masses es desenvolupés en català, frenant el procés de diglòssia que s’estava produint des de feia dècades

Pdf Novetat
Clua, Guillem Justícia Tipus Bandera 4 6 Sinopsi
X

«Justícia»

Untitled document

Després d’haver gaudit d’una carrera política brillant a les institucions catalanes, amb una vida pública immaculada, un destacat jutge s’enfronta als fantasmes que li turmenten secretament la consciència. A les acaballes de la seva trajectòria, els dolors familiars heretats i les dobles morals assumides amenacen amb fer trontollar l’edifici sencer del seu llegat.

Pdf Novetat
Comadira, Narcís Hort de les oliveres, l' Tipus Bandera 4 6 Sinopsi
X

«L'hort de les oliveres»

Untitled document

«Imaginin una gran casa pairal als afores de Riudejoncs de les Arenes. Al costat de la casa, construïda dalt d’un turonet, més enllà del jardí, ara tot florit de lilàs, comença el conegut com a l’Hort de les Oliveres. Són dotze hectàrees plantades d’oliveres, que baixen suaument. La casa i l’Hort de les Oliveres són enmig d’una gran finca, amb bosc, conreus i erms. Al fons, lluny, es veu el mar. És Dijous Sant. La tarda cau lenta i perfumada. El vespre arriba.»

En aquest context —amenaçat per màquines excavadores, inversions immobiliàries estrangeres i tropells de turistes opulents desitjosos d’instal·lar-hi segones i terceres residències— el disgregat nucli familiar dels Bofill es retroba com sempre durant les dates assenyalades, ara marcat per la recent mort del pare i encara trastocat pel seu llegat. A pesar que els membres de la família ja no viuen entre aquelles parets, no els resultarà fàcil posar-se d’acord sobre la decisió que cal prendre en relació amb el patrimoni heretat, si és millor vendre-se’l o preservar-lo, i sobretot a quin preu —amb quin cost— estan disposats a desprendre’s dels signes centrals de la seva identitat.

L’Hort de les Oliveres deixa sentir el perfum de tres textos fundacionals de la cultura occidental —Hamlet, L’hort dels cirerers i la litúrgia de Dijous Sant— per acostar-se amb molts interrogants i poques respostes al progressiu desarrelament d’un poble costaner banyat per la mar Mediterrània.

Pdf Novetat
De Filippo, Eduardo Art de la comèdia, l' Tipus Bandera 3 9 Sinopsi
X

«L'art de la comèdia»

Untitled document

En una ciutat de províncies italiana, el nou prefecte es disposa a rebre les visites del seu primer dia de feina. Per distreure’s una estona, acceptarà escoltar el director d’una tropa ambulant que ha perdut el seu teatret a causa d’un incendi, i que pretén convidar-lo a assistir al seu espectacle per tal que el nou dirigent, amb la seva presència, demostri a la ciutadania que aquell art encara té una gran importància social. Després d’una apassionada controvèrsia en què polític i humorista només faran paleses les seves desavinences, l’artista s’endurà per error la llista de visites que encara ha de rebre el prefecte, i sortirà per la porta amenaçant de fer que la seva família teatral converteixi aquella sala d’audiències en una zona d’incerteses sobre les diferents realitats que des d’aleshores visitaran l’espai públic.

Quan Eduardo De Filippo escriu aquesta extraordinària comèdia, s’està començant a articular una nova cultura de masses que s’esforçarà per convertir les arts audiovisuals en un poderós instrument de distracció col·lectiva al servei del Poder, en un passatemps capaç de sobreestimular la ciutadania amb l’afany d’instal·lar-la en actituds acomodatícies que siguin cada cop menys crítiques amb els nous règims.

L’art de la comèdia és un dels més brillants homenatges que s’han fet mai a l’art del teatre i planteja un debat que encara resulta perfectament vigent sobre la funció de les arts escèniques en la nostra societat.

Pdf Novetat
De Filippo, Eduardo Veus interiors, les Tipus Bandera 5 10 Sinopsi
X

«Les veus interiors»

Untitled document

Nàpols poc després del final de la guerra. Els germans Saporito malviuen en la misèria, mentre assisteixen a l’esfondrament de la vella empresa familiar dedicada al lloguer de material per a festes po­pulars. Els seus veïns, la família Cimmaruta, subsisteixen amb certa comoditat gràcies a uns quants negocis més o menys tèrbols que els asseguren el plat a taula. Però una sorprenent denúncia per assassinat trasbalsarà la precària convivència del veïnat i el sumirà en una crei­xent confusió entre sospites, mentides i veritats.

Pdf Novetat
Hecht, Ben; MacArthur, Charles Primera Plana Tipus Bandera 4 18 Sinopsi
X

«Primera Plana (Català)»

Untitled document

És la nit que un assassí declarat culpable, Earl Williams, ha de ser penjat, i periodistes a la sala de premsa de lEdifici de Sales Penals de Chicago, sestan preparant per presenciar lesdeveniment. Hildy Johnson, un periodista destrella de lExaminer, arriba tard, i només per dir adéu als seus col·legues. Se nestà anant de permís per casar-se amb la seva xicota, Peggy Grant, i aconseguir una feina més respectable. El seu editor, Walter Burns, no vol veure Hildy deixar el diari, i maquina maneres dutilitzar la situació i mantenir Hildy al diari.

Pdf Novetat
Lladó, Albert Mancha, la Tipus Bandera 2 7 Sinopsi
X

«La mancha»

Untitled document

Les queixes d’un llogater per una taca a la paret del pis que ocupa des de fa uns pocs mesos desencadenen un conflicte de perspectives sobre la realitat, el qual afectarà en primer lloc la seva relació amb els responsables de l’edifici i s’anirà estenent fins a ocupar la intimitat de la seva vida privada, de la mateixa manera que els avatars de la Historia pesen sobre les identitats sense poder defugir les grans dinàmiques del nostre món. A través de personatges arquetípics, com un tècnic o un arquitecte, l’autor posa en escena les tres formes d’opressió que el poder ha utilitzat tradicionalment: l’economia, la violència i la funció social (el rol familiar, laboral…), així com les tres respostes potencials: la resistència, la rebel·lió i la revolució. Tres conceptes que poden semblar sinònims, però que no ho són. La mancha parla del límit, del matís, entre cadascuna d’aquestes idees, i del risc constant de caure en el dogmatisme.

Pdf Novetat
Montoriol, Carme Huracà, l' Tipus Bandera 8 7 Sinopsi
X

«L'huracà»

Untitled document

En aquesta obra, estrenada l'any 1935, Montoriol retrata amb enorme subtilesa psicològica el conflicte angoixant d'una dona tràgicament absorbida per la possessiva relació que el seu fill li reclama d'una manera obsessiva. L'endemà de l'estrena al Teatre Poliorama, dins la temporada oficial subvencionada per la Generalitat republicana, la crítica del diari «La Noche» afirmava que el text de Montoriol era la millor peça que aquella temporada s'havia estrenat al Teatre Català. Després de la Guerra Civil, l'autora va adoptar un estricte silenci literari, i la seva obra dramàtica va veure's igualment allunyada dels escenaris durant dècades.

Pdf Novetat
Nolla Gual, Enric Tu no surts a la foto Tipus Bandera 2 5 Sinopsi
X

«Tu no surts a la foto»

Untitled document

Un retrat gairebé clínic d'una família erosionada pels brots psicòtics del seu fill de vint-i-tres anys, que s'acaba convertint en un periple a través de territoris desconcertants de la personalitat humana, vorejant sempre els límits entre el conscient i l'inconscient.

Un projecte de col·laboració amb la unitat de psiquiatria de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau que culmina amb la presentació d'aquesta obra sorgida del treball que han dut a terme durant dos anys el dramaturg Enric Nolla i el director Antonio Simón-Rodríguez, compartint experiències amb els pacients d'un grup de teràpia familiar.

Pdf Novetat
Norén, Lars Coratge de matar, el Tipus Bandera 1 2 Sinopsi
X

«El coratge de matar»

Untitled document

Fa fred, però l’Erik prefereix deixar les finestres obertes durant la visita del seu pare, que s’ha presentat a la casa del fill per passar-hi un temps indefinit, encara que la relació s’hagi refredat visiblement després que morís la mare. Les cicatrius entre tots dos són visibles, la profunditat de les ferides, no. Qualsevol presència estranya pot pertorbar greument la violència latent d’aquest nucli familiar disgregat.

El suec Lars Norén és una de les veus més destacades del teatre europeu. Amb una forta empremta autobiogràfica, els seus textos s’endinsen pels terrenys més recòndits de les relacions humanes en la nostra societat.

Pdf Novetat
Pinter, Harold Terra de ningú Tipus Bandera 4
X

Pdf Novetat
Puig Ferreter, Joan Gran Aleix, el Tipus Bandera 2 8 1
X

Pdf Novetat
Rosich, Marc A tots els que heu vingut Tipus Bandera 5 1 Sinopsi
X

«A tots els que heu vingut»

Untitled document

És estiu. La Magda, la senyora gran que viu en un «davants i darreres» de l’Eixample, porta dol des de fa un mes per la mort del seu marit. L’ajuden a tirar endavant els discos de la Núria Feliu, que escolta sempre que pot, i una fotografia del difunt donant la mà a un antic President del Govern. Però ha deixat de cuinar les seves famoses magdalenes, i cada dia rep amb estoïcisme les obscenitats amb què l’home del carrer la insulta quan ella li deixa una propina en passar per davant seu anant cap al supermercat de la cantonada.

Encara no sap que l’expresident, en aquells mesos de calor, farà una confessió pública amb la qual trontollarà tot el món que l’envolta.

Pdf Novetat
Schnitzler, Arthur Professor Bernhardi, el Tipus Bandera 1 22 Sinopsi
X

«El professor Bernhardi»

Untitled document

En un hospital universitari, la decisió complexa d'un metge desencadena un seguit de conseqüències que faran trontollar tots els estaments polítics i religiosos d'un país obligat a posicionar-se. Una adaptació d'aquest clàssic extraordinari de 1912, censurat durant molts anys a Àustria.

Amb aquesta obra de ressons autobiogràfics, Schnitzler va anticipar els fantasmes antisemites que recorrerien Europa al llarg del Segle XX. Un text per a grandíssims actors sobre els tentacles del poder, que radiografia els mecanismes amb què les elits vampiritzen els discursos sobre el bé comú per legitimar el seu propi protagonisme.

Pdf Novetat
                 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 ...
 Total d'obres a l'arxiu: 3092 - Total de Pdf's: 2984
X Tipus d'Obra

IconaTipus d'obra
Tipus Auca
Tipus Auto Sacramental/Religiós
Tipus Comèdia/Sàtira
Tipus Disbarat/Humorada
Tipus Drama
Tipus Entremès
Tipus Esperpento
Tipus Farsa/Fantasia
Tipus Faula/Llegenda
Tipus Guió cinema
Tipus Històrica
Tipus Infantil
Tipus Joc/Joguet
Tipus Lírica
Tipus Musical
Tipus Òpera/Opereta
Tipus Pendent qualificar
Tipus Policíaca/Thriller
Tipus Rondalla/Conte
Tipus Sainet
Tipus Terror
Tipus Tragèdia/Tragicomèdia
Tipus Vodevil
Tipus Zarzuela
X Idiomes

PaísIdioma
Idioma Alemany
Idioma Anglès
Idioma Castellà
Idioma Català
Idioma Francès
Idioma Italià
  
1